Sweden&Norway

Shopping, natur och mat präglar turismen i Sverige

Publicerad: 2016-11-15
Text: Jimmy Timm                                        
Bilder: Minicards   

Varför är Sverige ett så populärt resmål idag för turister och besökare? Shoppingupplevelser, naturen och den kvalitetsmässiga maten kan vara svaret på denna fråga varför Sverige har blivit ett trendigt resmål de senaste åren.
 

Hur kommer det sig att turismen bara växer i Sverige? Vad är det som detta avlånga land kan erbjuda som resten av världen saknar? För att förstå den här fascinationen för Sverige och Skandinavien får vi tänka i bredare banor utanför landets gränser.

Allt fler skådespelare importeras från Skandinavien till Hollywood samtidigt som vi säljer TV-programsformat som “Bron” till andra länder. Detta ger uppmärksamhet i internationella medier vilket påverkar bilden av Skandinavien internationellt och allt vi kan erbjuda för turister här uppe i norden. 

Shoppingturismen ökar

Enligt en undersökning från Visit Sweden är shopping en annan stor bidragande faktor till den här trenden att besöka Sverige. Vi svenskar anses av utländska besökare associeras med en sund livsstil och kvalitet.

Det här innebär att många föredrar Sverige som sitt resmål för shoppingupplevelser. Enligt uppgifter från Svensk Handel omsatte turismen i helhet 281,7 miljarder under 2015 varav 28 procent stod detaljhandeln för- en summa på hela 77,8 miljarder kronor.

Det är skandinaviska grannländer som står för den största delen av shoppingen och enligt Svensk Handels hemsida har shoppingturismen redan omsatt en summa på 52 miljarder under 2016 och den bara ökar. 

Omsättning inom turism i Sverige 2015 uppdelat i fyra olika kategorier

Källa: Svensk Handel

Natur- och ekoturismen lockar även den

Vad har Sverige som många andra länder inte har? Jo, närheten till skog och natur samt den friska luften. Detta i kombination med storstäder som Göteborg och Stockholm gör Sverige till ett eftertraktat resmål av många turister och besökare.

Enligt forskning gjord av Mittuniversitetet satsas det allt mer på eko-och naturturism i Sverige då både inhemska och utländska besökare har ökat markant. 2014 omsatte eko-och naturturismen i Sverige hela 3,6 miljarder och enligt Sveaskog är naturturism den sektorn som växer snabbast inom turismen.

Enligt branschorganisationen Visit Sweden ligger natur-och ekoturism rätt i tiden då miljötänk och hållbarhet är viktiga frågor för många idag som även återspeglas i valet av resmål och aktiviteter som föredras att göra under resan. 

 

Foto: Minicards

Svensk mat i satsning från 2015

Även kulinariskt utmärker sig Sverige från resten av Europa. De senaste åren  satsas det allt mer på att lyfta upp svensk mat och dryck för besökare.

Jordbruksverket, Livsmedelsverket samt Tillväxtverket har sedan i fjol föreslagit en gemensam satsning för svensk mat. Den svenska matexporten har ökat stadigt sedan Sveriges medlemskap i EU 1995, men trots detta omsätter den betydligt mindre än många andra branscher.

Denna satsningen på svensk mat vill ändra på det här faktumet då kvaliteten på maten ska lyftas fram och informera turister om hur hög standard svensk mat har. Svenska Dagbladet rapporterar om en stark tillväxt för den kulinariska turismen under 2016 och den är behövlig för att utveckla även landsbygden. 

Foto: Minicards

Shoppingupplevelser i kombination med natur samt matupplevelser gör Sverige till en spännande och kulinariskt intressant plats att besöka. Här finns stor variation för utländska turister som vill avnjuta kvalitetsmässiga shoppingupplevelser samt spännande upplevelser i naturen eller det svenska köket.
 
Med dessa lovande prognoser från både nyhetsmedier, myndigheter och branschorganisationer är det en spännande bransch att vara verksam i. Möjligheterna växer för varje säsong - vilket gör det till en värdefull tillgång att satsa på turister som din framtida målgrupp vilken verksamhet du än bedriver.

Jag heter Jimmy Timm och jobbar som kommunikatör för Minicards - vi förser med turistinformation och vägleder besökare på deras resa till sevärdheter och upplevelser i Göteborg, Stockholm och Oslo.



Källor:
Svensk Handel
Jordbruksverket
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Mittuniversitetet
Naturvårdsverket